Sedih?? Pedih?? Ha.. pernah tak anda semua potong bawang? tak kisah la bawang merah ke, putih ke, besar ke, kecik ke. Mesti akan mengalir air mata punyalah (melainkan orang yang tak pernah masuk dapur la.. hehe) . Tapi anda tahu tak mengapa mata kita jadi pedih dan mengeluarkan air mata?? Tak tau??
Ni cheq nak bagitau ni..
Sebenarnya, di dalam bawang terdapat sel-sel yang terdiri daripada membran (lapisan) dan diantara satu membran itu terdapat sejenis molekul-molekul kimia yang dipanggil sulfur dan satu lagi membran pula mengandungi enzim.
Apabila kita potong bawang, kedua-dua bahan akan bercampur dan akan hasilkan tindakbalas kimia dan menghasilkan ethylsufine yang boleh menyebabkan iritasi pada mata dan sebab itulah mata kita mengeluarkan air mata. Huhu..sedihnya..pedih..
by:
nurhani asmira
&
nursyahirah
No comments:
Post a Comment